Brzuch i pośladki

 

Liposukcja kontra tłuszcz


Odsysanie tłuszczu jest coraz popularniejsze - nie bez powodu. Dzięki temu zabiegowi szybko mogą się spełnić nasze marzenia o pięknie wymodelowanej, smukłej sylwetce.

Pacjentki przychodzące do gabinetu chirurga plastycznego najczęściej proszą o usunięcie nadmiaru tkanki tłuszczowej z kolan i ud. Brzuch i pośladki znajdują się na drugim miejscu pod względem częstotliwości wykonywanych zabiegów. Do chirurgów zgłaszają się zarówno kobiety, jak i mężczyźni.

Niestety liposukcji nie każdy może się poddać. Przeciwwskazaniem do zabiegu są cukrzyca, choroby układu krążenia i oddechowego, a także nadczynność tarczycy i zaburzenia krzepliwości krwi.

 

Niezbędne badania

Liposukcja to poważny zabieg chirurgiczny, dlatego poprzedzają go liczne badania: krwi, EKG oraz prześwietlenie klatki piersiowej. Na sześć godzin przed zabiegiem nie można nic jeść ani pić. Wykonuje się go w znieczuleniu ogólnym lub miejscowym.

Trudne chwile po zabiegu

Pierwszą dobę po operacji pacjent spędza w klinice, następny tydzień pozostaje w domu. Potem można wrócić do pracy, ale rekonwalescencja trwa około miesiąca. W tym czasie wskazane są masaże i drenaże limfatyczne, przeciwdziałające powstawaniu podskórnych złogów i nierówności. Przez 3 miesiące trzeba nosić specjalną bieliznę uciskową, która masuje skórę i zapobiega powstawaniu krwiaków. Od 4 do 6 tygodni utrzymuje się bowiem pooperacyjny obrzęk. Choć tłuszcz został usunięty na stałe, by nie dopuścić do powstawania jego nowych wałeczków, lekarze zalecają dietę i ruch.

Ryzyko powikłań

Zdarza się, że źle wykonana liposukcja powoduje uszkodzenia nerwów, stany zapalne lub nierówne rozmieszczenie pozostałej tkanki tłuszczowej pod skórą. Jednak najpoważniejszym zagrożeniem jest zator tłuszczowy, który może skończyć się śmiercią. Na szczęście jest to niezwykle rzadkie.

3 metody odsysania tkanki tłuszczowej

Ultradźwięki + pompa ssąca

Na czym polega: Tkankę tłuszczową rozbija za pomocą ultradźwięków na gęstą zawiesinę, dzięki czemu łatwiej się jej potem pozbyć. Po wprowadzeniu pod skórę przez niewielkie, 2-3 milimetrowe nacięcia cienkich rurek (zwanych kaniulami), podłączonych do pompy próżniowej, lekarz usuwa tłuszcz.

Zalety: Metoda ta pozwala odessać nadmiar tłuszczu również z takich miejsc jak kark czy powiększone piersi u mężczyzn.

Wady: Wysokie ceny aparatury do ultradźwięków powodują, że technika ta stosowana jest w niewielu gabinetach chirurgii plastycznej w Polsce. Użycie pompy próżniowej może powodować nierównomierne rozmieszczenie pozostałej tkanki tłuszczowej pod skórą.

Czas zabiegu: Od 2 do 6 godzin.

 

Roztwór zmiękczający + strzykawka

Na czym polega: Najpierw w tkankę tłuszczową wstrzykuje się roztwór soli fizjologicznej, lidokainy i adrenaliny. Potem w nacięcia skóry wprowadzane są kaniule i strzykawką usuwany jest tłuszcz.

Zalety: Doświadczony chirurg potrafi dzięki tej metodzie ładnie wymodelować sylwetkę. Mniejsze jest też ryzyko powstania po zabiegu nierówności na skórze.

Wady: W ten sposób można usunąć do 2 litrów tłuszczu.

Czas zabiegu: 2-3 godziny.

Roztwór zmiękczający + pompa ssąca

Na czym polega: W tkankę tłuszczową chirurg wstrzykuje roztwór soli fizjologicznej, lidokainy i adrenaliny, który zmiękcza tłuszcz, ułatwiając jego odsysanie. Ponadto preparat ten obkurcza naczynia krwionośne, dzięki czemu ograniczone zostaje ryzyko powstania po operacji wylewów podskórnych i siniaków. Następnie lekarz nacina ciało i w milimetrowe nacięcia wprowadza pod skórę kaniule, które, podłączone do pompy próżniowej, wysysają tłuszcz.

Zalety: Metoda ta pozwala podczas jednego seansu odessać dużo tkanki tłuszczowej (nawet do 3 litrów).

Wady: Nie jest zbyt dokładna - ryzyko powstania po operacji podskórnych nierówności jest większe niż w przypadku zastosowania innych metod.

Czas zabiegu: od 2 do 6 godzin.